De voordelen van Ashwagandha

De voordelen van Ashwagandha : Hoe gaat het? Druk druk druk… Dat is het eerste antwoord wat u vaak krijgt van iemand. We leven in een tijd waar stress een normaal woord is en waar iedereen druk is. We staan continu onder druk, zowel in ons privéleven als op de werkvloer. Er wordt veel van ons verwacht en we verwachten veel van onszelf. Dit is zo erg, dat een burn-out al op jonge leeftijd voorkomt. Hier kunt u veel tegen doen. Zo is een gezond dieet erg belangrijk. Vitamine en kruiden spelen hier een grote rol in. In dit blogartikel gaan we kijken naar de voordelen van Ashwagandha.

Wat is Ashwagandha?

In de traditionele Indiase geneeskunde is Ashwagandha (een plantje) een van de belangrijkste kruiden uit de Ayurveda. Ashwagandha groeit niet alleen in India maar ook op andere plekken op de wereld. Zo is het te vinden in het middellandse Zeegebied en in Afrika. Ashwagandha komt uit Sanskriet. Het woord is afgeleid uit “ashva” wat paard betekent en “gandha” wat staat voor geur. De wortel van het plantje zou een paardengeur hebben, waarnaar het woord refereert. Ashwagandha wordt ook wel de Winterkers genoemd, oftewel de “Indiase Ginseng”. De Ashwagandha kan wel tot 1,5 meter hoog groeien. Aan de lange stevige takken zitten rode besachtige vruchtjes.

De voordelen van Ashwagandha

Stress, angst en vermoeidheid

We leven in een tijd waarin er continu iets van ons verwacht wordt. Dit kan zorgen voor stress en vermoeidheid. Volgens het GGZ kampt 1 op de 5 mensen met een angststoornis. Angst zit in ons allemaal en kan nuttig zijn in sommige situaties. Als u dagelijks last heeft van angst, gaat het uw leven beïnvloeden. Vaak beginnen angstklachten al op jongen leeftijd. Als u hier niet op tijd iets aan doet verandert de angst in depressie.

Dit geldt ook voor stress en vermoeidheid. Iedereen ervaart stress en is weleens vermoeid. Stress is een niet specifieke reactie van uw lichaam op een veranderde situatie waarbij een natuurlijke overlevingsmechanisme in werking treedt. Dit is erg nuttig in bepaalde situaties, maar niet als u er dagelijks mee te maken heeft. Bij stress verhoogt uw hartslag, uw spieren spannen zich samen en uw ademhaling versnelt.

Hoe meer stress en angst u heeft, hoe vermoeider u zult worden. Dit kan leiden tot slechtere prestaties op werk en een gespannen sfeer in huis. Het is daarom belangrijk dat u niet te lang gestrest bent en niet te vermoeid bent.

Ashwagandha en stress, angst en vermoeidheid

Wat kan Ashwaganda doen tegen stress, angst en vermoeidheid? Studies tonen aan dat Ashwagandha stress angst en vermoeidheid significant verbeteren in vergelijking met een placebo. [Bron 1].

De voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha verlaagt ook het cortisolspiegel. [Bron 2]  Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Ashwaganda wordt veel door sporters gebruikt. Het verlicht de vermoeidheid bij sporters.

Wat gebeurt er met uw lichaam als u begint met Ashwagandha?

Ashwagandha kan het evenwicht tussen spanning en ontspanning in uw lichaam herstellen. Het kan zijn dat u eerst wat vermoeider bent als u Ashwagandha inneemt. De vermoeidheid die u heeft opgestapeld in uw lichaam kan vrijkomen. Dit is een normale reactie en het is belangrijk om hieraan toe te geven. Om uw lichaam te helpen zijn extra vitamines erg belangrijk.

De voordelen van Ashwagandha

Wij adviseren om Ashwagandha laat op de dag in te nemen. Het kan zijn dat u er wat vermoeider van wordt. Het beste is 30 min voor of na het avondeten. Voor een optimale werking adviseren wij om energiedrankjes, maar ook cafeïnehouden drankjes zoals koffie te vermijden.

De werking van Ashwagandha

De wortels en de bladeren van Ashwagandha worden gebruikt voor de werkzame stoffen die erin zitten. In Ashwagandha zitten onder andere Flavonoïden. Flavonoïden, antioxidanten, komen niet alleen voor in kruiden, maar ook in groenten, fruit, noten en CBD olie.

Cellen van ons bevatten DNA. Als een cel in ons lichaam deelt, is het erg belangrijk dat het DNA in tact blijft. We hebben ‘telomeren’ die ervoor zorgen dat ons DNA niet beschadigd. Hoe korter de telomeren zijn, hoe minder snel de cellen delen. Uit onderzoek blijft dat Ashwagandha een adaptogeen kruid is dat de bijnieren en schildklier tot rust brengt. Het helpt telomeren langer te houden. [Bron 3]

Waar kunt u Ashwagandha kopen?

Wilt u Ashwagandha kopen en gebruiken? Dan kunt u dit gemakkelijk en snel online bestellen bij ProHemp. Bij ProHemp hebben we een ruime voorraad van CBD, vitamine en supplementen. Als u uw bestelling voor 17.00 uur plaatst, dan wordt het dezelfde werkdag verstuurd.

 

Bronnen

Bron 1: Pratte MA, Nanavati KB, Young V, Morley CP. An alternative treatment for anxiety: a systematic review of human trial results reported for the Ayurvedic herb ashwagandha (Withania somnifera) 

Bron 2 Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012;34(3):255-262

Bron 3: Choudhary D, Bhattacharyya S, Bose S. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. J Diet Suppl. 2017;14(6):599-612.