Wat te doen bij griep of verkoudheid? 5 handige tips

De dagen worden korter en kouder. Ons lichaam wordt vatbaarder voor griep of verkoudheid. We kampen er allemaal wel eens mee. Wat kunt u hier tegen doen? En kunt u een verkoudheid of griep voorkomen? Of is er een manier om uzelf hierop voor te bereiden? En wat kunt u het beste doen als u het toch onder de leden heeft? In het volgende blogartikel gaan we u 5 handige tips geven wat u kunt doen bij griep of verkoudheid.

Wat is griep?

Griep komt elk jaar voor en vooral in de wintermaanden. Dit noemen we een seizoensgriep. Er zijn verschillende soorten virussen waar u griep van kunt krijgen. Dit is de reden dat u vaker griep kunt krijgen. Er zijn twee type griepvirussen die u als mens kunt krijgen. Dit verdelen we onder in griepvirus A en griepvirus B.

Griepachtige verschijnselen kunnen worden veroorzaakt door andere ziekteverwekkers zoals het RS-virus of verkoudheidvirussen. In het griepseizoen spreken we van een griepepidemie als er minimaal twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen zich hebben gemeld bij de huisarts met griepachtige klachten en tenminste 10% van hen het griepvirus heeft.

Hoe herkent u een griep?

Bijna iedereen heeft tenminste 1 keer in de twee jaar een griep. Afhankelijk van uw immuunsysteem, uw lichamelijke gesteldheid en uw leeftijd heeft u meer of minder kans om griep op te lopen. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Een beginnende griep begint vaak met;

 • koude rillingen
 • hoofdpijn
 • snotterig
 • koorts
 • keelpijn en droge hoest
 • spierpijn
 • vermoeidheid

De koorts kan vaak oplopen tot  39°C of hoger en houdt vaak 3 tot 5 dagen aan. Om volledig te herstellen van een griep bent u vaak 1 tot 3 weken verder. Het kan zijn dat u bij een heftige griep ook last krijgt van longontsteking of benauwdheid. Mensen met onderliggende klachten kunnen een griep heftiger ervaren en er langer last van hebben.

U kunt griep of verkoudheid krijgen door het griepvirus dat verspreidt wordt door druppeltjes in het snot, speeksel of slijm van iemand. Als iemand het griepvirus bij zich draagt en hoest, praat of niest bij u in de buurt, kunt u het virus oppakken.

Tip 1: Eet gezond en gevarieerd

We leven in een 24-uurseconomie. Dagen schieten voorbij en iedereen is druk. De meeste mensen werken 32-40 uur per week. Willen daarnaast ook nog sporten en onze tijd doorbrengen met vrienden of familie. In veel gevallen wordt het gezonde eten vergeten en wordt er snel tussendoor iets gegeten, ongezond gesnackt en ongezond gegeten. Een ongezond eetpartroon kan leiden tot een mindere weerstand.

Eet gezond bij griep

Het is daarom belangrijk dat u tijd op de dag vrijmaakt om te eten. Ons advies is om in ieder geval 3 maaltijden per dag te nemen. Ontbijt – lunch en avondeten.

Om goed voor uzelf te zorgen is goede voeding  belangrijk.

 • Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis
 • Kies en kook met verse producten
  • Hiermee bepaalt u zelf de hoeveelheid vet, zout en suiker
 • Drink water, thee of koffie zonder suiker en eventueel zonder melk
 • Drink liever geen alcohol, vruchtensap of frisdrank.

Goede voeding kan ervoor zorgen dat u zich energieker voelt en zorgt voor goede voedingsstoffen voor uw lichaam. Onder goede voeding verstaan we;

 • Elke dag groente en fruit
 • Elke dag volkoren producten
 • 1 keer per week peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en witte of bruine bonen
 • Ongeveer 3 eieren per week
 • Elke dag een handje ongezouten noten
 • Elke dag een schaaltje yogurt, melk van dieren of soja of andere planten
 • Als u vlees eet, kies dan wit vlees, zoals kip, boven rood vlees
 • Eet weinig of geen rood vlees van geiten, schapen, koeien en varkens
 • Gebruik dranken waar weinig of geen suiker in zit
 • Weinig zoutjes, witbrood, koekjes of biscuitjes.

Een gezond dieet kan uw immuunsysteem bevorderen. Met een beter immuunsysteem kan uw lichaam een verkoudheid of griepvirus beter aan.

Tip 2✅: Drink genoeg water

Iets wat veel vergeten wordt is water. Bij een griep heeft u vaak een verhoging. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, het regelen van de lichaamstemperatuur en het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam. Vocht zit zowel in eten als in drinken. De meeste vocht krijgt u binnen door te drinken.

Water drinken is daarom erg belangrijk maar wordt vaak vergeten. Een volwassen iemand moet ongeveer 1.5 tot 2 liter water per dag drinken. De hoeveelheid hangt af van uw leeftijd, de temperatuur, uw inspanning en het eten wat u eet. Een vrouw die borstvoeding geeft heeft meer vocht nodig dan een vrouw die geen borstvoeding geeft. Als u niet drinkt kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden.

Op het moment dat u een griep te pakken heeft, is het extra belangrijk om voldoende water te drinken. Een aantal tips om voldoende water binnen te krijgen;

 • Begin en eindig de dag met een glas water
 • Neem altijd een flesje water mee
 • Houdt u niet van water? Voeg er een smaakje aan toe
 • Drink thee in plaats van koffie
 • Drink water bij een maaltijd
 • Installeer eventueel een app op uw telefoon waarin u het bijhoudt.

 

Tip 3: Denk aan uw vitamines

Door middel van uw dieet krijgt u al veel vitamines binnen. Een extra vitamine-boost, zeker in het griepseizoen, kan nooit kwaad. Als uw dieet goed is, krijgt u de belangrijkste vitamine binnen. Er zijn een aantal vitamine die u extra moet slikken. Denk hierbij aan Vitamine D en Vitamine B12. Vitamine D krijgt u standaard van de zon. In de herfst en winter, wanneer het griepseizoen er is, is het belangrijk om Vitamine D bij te slikken. Ook wordt vitamine D aangeraden bij kinderen. Bij ProHemp kunt u verschillende vitamines kopen.

Tip 4✅: Versla de griep

U heeft er alles aan gedaan om het te voorkomen, maar nu is het toch zover. U zit thuis met griep. Het overkomt iedereen. Nu is het belangrijk om de griep te verslaan. Heeft u nog niet gedacht aan te tips hierboven? Dan is het belangrijk om de tips alsnog op te volgen. Zorg dat uw lichaam een boost van energie krijgt door goed te eten, voldoende water te drinken en voldoende vitamines binnen te krijgen.

Drink tijdens uw griepperiode of als u verkouden bent voldoende water. Uw lichaam is in gevecht met het virus en heeft het water nodig. Zorg dat u voldoende slaap pakt. Slaap en rust zijn erg belangrijk voor uw lichaam om te herstellen.

Als uw neus dicht zit, snuit dan niet, maar open uw luchtwegen. Door te hard snuiten kunt u het slijm in de bijholte snuiten. Dat is juist niet de bedoeling. Probeer ligt op te halen of te deppen met papier. Snuit alleen als u goed kunt snuiten. Open daarom uw luchtwegen door het nemen van een warme douche of een stoombad.

Blijf lekker warm. Zorg dat u uzelf warm kleed en onder een warme deken blijft. Uw lichaam hoeft daarom niet extra hard te werken en verbruikt geen extra energie.

Zorg voor genoeg frisse lucht en ventileer het huis. Zet de ramen goed tegen elkaar open ’s ochtends en lucht de slaapkamers. Dit zorgt ervoor dat u zich beter voelt en dat het virus niet in de kamer blijft hangen.

Neem een paracetamol als u last heeft van de griep of verkoudheid.

Tip 5✅: Accepteer de griep

De allerlaatste tip om uw verkoudheid of griep door te komen is misschien wel de belangrijkste. Accepteer de griep. U heeft griep of u bent verkouden. Ziek goed uit en begin niet te snel. Geef uw lichaam de tijd om te rusten en om te herstellen. Als u dit niet doet, bent u meer vatbaar voor het volgende virus dat staat te wachten.

Wij hopen dat u zich goed heeft voorbereid. Samen kunnen wij de griep aan.