Processierups bestrijden, voorkomen en symptomen behandelen

Bijna iedereen verheugt zich erop. De lente! Het betere weer begint, de temperaturen lopen op en de korte broek kan bijna weer uit de kast. Voor veel mensen is de lente en de zomer een periode waar naar uitgekeken wordt. Toch liggen er 'irritaties' op de loer. Dit heeft te maken met de processierups. We worden al jaren geteisterd door de processierups. Wat kunnen we er tegen doen? In dit blogartikel geef ik u een aantal handige tips mee wat u kunt doen tegen de processierups

Wat is de processierups

De processierups is de rups van de eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea), een nachtvlinder die vooral voorkomt in eikenbossen. De rupsen zijn behaard en hebben brandharen die bij aanraking kunnen zorgen voor irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen van mensen en dieren. De naam "processierups" komt van het feit dat de rupsen vaak in lange rijen achter elkaar aan bewegen, in een soort processie. De eikenprocessierups kan in de zomermaanden voor overlast zorgen, vooral op plaatsen waar veel eikenbomen staan, zoals in parken en bossen.

Waarom is de processierups zo lastig?

De processierups (Thaumetopoea processionea) is een lastige plaaginsect vanwege verschillende redenen:

 1. Huidirritatie: De processierups heeft brandharen op zijn lichaam die bij aanraking irritatie en jeuk kunnen veroorzaken. Deze brandharen zijn bedekt met kleine weerhaakjes die zich vasthechten aan de huid en kunnen leiden tot rode, jeukende huiduitslag, zwellingen en soms zelfs blaren.Symptomen processierups

 2. Gezondheidsproblemen: Naast huidirritatie kunnen de brandharen van de processierups ook ademhalingsproblemen veroorzaken. Wanneer de haartjes in de lucht komen en ingeademd worden, kunnen ze irritatie van de luchtwegen en zelfs astma veroorzaken.

 3. Schade aan bomen: De processierupsen voeden zich met de bladeren van bomen en kunnen grote schade aanrichten. Dit kan de gezondheid van de boom aantasten en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood van de boom.

 4. Plaaginsecten: De processierupsen zijn plaaginsecten die in grote aantallen voorkomen. Ze vormen grote nesten op bomen en kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar andere bomen en gebieden. Het bestrijden van de processierups kan daarom een grote uitdaging zijn.

Om deze redenen is de processierups een lastig insect om mee om te gaan en vereist het een zorgvuldige aanpak om de gezondheid en veiligheid van mens en dier te waarborgen.

Wat kunt u doen tegen de processierups?

Voorkomen is beter dan genezen. Als u last heeft van processierupsen kunt u het volgende doen. Hier zijn een aantal handige tips om de overlast van de processierups te verminderen:

 1. Vermijd contact met de processierups: Raak de processierupsen en de nesten niet aan om huidirritatie te voorkomen. Ook is het verstandig om kleding te dragen die de huid bedekt wanneer u zich in een gebied bevindt waar de rupsen voorkomen.

 2. Verwijder de nesten: Als er nesten van processierupsen in de buurt zijn, dan kunnen deze het best verwijderd worden. Dit kan het beste gebeuren door een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in het bestrijden van processierupsen. Zij beschikken over beschermende kleding en apparatuur om de nesten veilig te verwijderen.Nest processierups

 3. Maak gebruik van insecticiden: Insecticiden kunnen gebruikt worden om de processierupsen te bestrijden. Dit moet echter wel met beleid gebeuren, omdat insecticiden schadelijk kunnen zijn voor andere insecten en de biodiversiteit. Het is daarom verstandig om professionele hulp in te schakelen bij het gebruik van insecticiden.

 4. Gebruik natuurlijke vijanden: Er zijn verschillende natuurlijke vijanden van de processierups, zoals vogels en sluipwespen. Het stimuleren van de aanwezigheid van deze natuurlijke vijanden kan bijdragen aan het verminderen van de processierups-populatie.

 5. Gebruik biologische bestrijding: Biologische bestrijding is een methode om de processierups te bestrijden met behulp van natuurlijke organismen. Hierbij worden bijvoorbeeld parasieten of bacteriën gebruikt om de processierups te doden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bestrijden van de processierups een proces is dat tijd en aandacht vergt. Het is daarom verstandig om professionele hulp in te schakelen en samen te werken met gemeentes en andere instanties om de overlast van de processierups te verminderen.

Wat doen bij symptomen van de processierups?

Als je last hebt van de symptomen van de processierups, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om verlichting te krijgen en het genezingsproces te bevorderen:

 1. Vermijd contact met de processierupsen en hun nesten. Blijf uit de buurt van bomen en struiken waarvan je vermoedt dat er processierupsen in zitten. Als je toch in contact komt met de rupsen of hun nesten, was dan direct de huid en spoel de ogen goed uit.

 2. Verwijder de haartjes van de processierups van je huid. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld plakband of plakkerige kleding om de haartjes van je huid te verwijderen. Was daarna de huid met water en zeep.

 3. Verminder de jeuk en irritatie door het aanbrengen van een verkoelende crème of lotion op de aangetaste huid. Een crème of lotion op basis van menthol of aloë vera kan verlichting bieden.

 4. Gebruik antihistaminica om de symptomen van allergische reacties te verlichten. Antihistaminica kunnen jeuk, zwelling en roodheid verminderen.

 5. Overweeg een bezoek aan de huisarts als de symptomen ernstig zijn of langer aanhouden dan een paar dagen. De huisarts kan eventueel medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten.

 6. Probeer de aangetaste huid niet te krabben of te wrijven, omdat dit de irritatie kan verergeren en het genezingsproces kan vertragen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van de processierups vanzelf kunnen verdwijnen binnen een paar weken. Als de symptomen aanhouden of verergeren, neem dan contact op met je huisarts voor advies en behandeling.

Is de processierups gevaarlijk?

De processierups kan voor sommige mensen gevaarlijk zijn, vooral als zij allergisch zijn voor de haartjes van de rups. Deze haartjes kunnen bij aanraking irritatie van de huid, jeuk, bultjes en zelfs allergische reacties veroorzaken. In ernstige gevallen kan de blootstelling aan de haartjes leiden tot ademhalingsproblemen en benauwdheid.

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen allergisch is voor de haartjes van de processierups. Voor mensen die geen allergische reacties ervaren, zijn de symptomen meestal mild en gaan vanzelf weer over.

Hoewel de processierups vooral bekend staat om de symptomen die hij veroorzaakt bij mensen, kan de rups ook gevaarlijk zijn voor huisdieren. Honden en katten die in contact komen met de haartjes van de rups kunnen vergelijkbare symptomen ervaren als mensen.

Het is belangrijk om te voorkomen dat je in contact komt met de processierups en zijn nesten. Als je symptomen ervaart na blootstelling aan de processierups, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om de irritatie te verminderen en mogelijke allergische reacties te behandelen. Neem contact op met je huisarts als de symptomen ernstig zijn of langer aanhouden dan een paar dagen.

Conclusie

Voorkomen is beter dan genezen. Heef u last van de processierups, probeer deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan in samenspraak met uw gemeente. Vaak heeft de gemeente al een plan tegen het bestrijden van de processierups. Blijf daarnaast uit de buurt van eikenbomen, waar de processierups zich nestelt. Als u eenmaal last van symptomen heeft van de processierups, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en kijk hoe u de symptomen kunt verlichten.