Wat is 5-HTP - Voordelen en nadelen 5-HTP

5-HTP, wat staat voor 5-hydroxytryptofaan, is een voedingsstof die van nature voorkomt in het lichaam. Ons lichaam maakt 5-HTP aan door het aminozuur l-trypopaan af te breken. Dit is een aminozuur dat we binnenkrijgen van verschillende voedingsstoffen. De voedingsstoffen worden door de lever afgebroken die het omzetten naar onder andere 5-HTP en andere stoffen, waaronder vitamine B3. Vaak maakt het lichaam niet voldoende 5-HTP aan en kunt u dit binnenkrijgen door middel van 5-HTP tabletten.

5-HTP is een voorloper van de hormonen serotonine en melatonine. We kunnen 5-HTP binnenkrijgen door de volgende voeding:

 • Rood vlees
 • Soja
 • Kalkoen
 • Spinazie
 • Vis
 • Parmezaanse kaas

Van deze voedingsstoffen krijgen we het aminozuur binnen. In de lever wordt l-tryptofaan afgebroken en omgezet naar onder andere 5-HTP. De reis van 5-HTP begint in de bloedbaan zodra het is gecreëerd door de afbraak van l-tryptopaan. Als het stofje bij de hersenen aankomt, doorbreekt het de barrière tussen de bloedbaan en de hersenen. Vervolgens wordt het in de hersenen omgezet in de neurotransmitter serotonine. Serotonine wordt onder andere omgezet in melatonine.

Wat zijn serotonine en melatonine?

Melatonine en serotonine zijn een ‘duaal koppel’ in de hersenen die elkaar beïnvloeden. Net als 5-HTP worden melatonine en serotonine gemaakt uit aminozuur. Het melatonine-niveau is in het begin van de nacht hoog, terwijl serotonine-niveau in het begin van de nacht het laagst is. Overdag is het serotonine-niveau juist hoog. Gedurende de dag is er ook een ‘duel’ tussen serotonine en dopamine.

Waar komt 5-HTP vandaan?

We weten nu dat u 5-HTP uit voedingsstoffen kunt krijgen. Dit is onvoldoende en daarom neemt men vaak 5-HTP supplementen om voldoende 5-HTP binnen te krijgen. Bij het maken van de supplementen wordt vaak de Afrikaanse plant Griffonia Simplicifolia gebruikt. De zaden van deze plant bevatten tussen de 5 en 20% pure 5-HTP. De stam en de bladeren van deze plant kunnen ook 5-HTP bevatten en worden ook vaak gebruikt voor het maken van de 5-HTP tabletten.

Waar kan 5-HTP bij helpen?

Hierboven hebben we gelezen dat 5-HTP in de hersenen wordt omgezet naar serotonine. Serotonine is een belangrijke stof die omgezet kan worden in melatonine dat kan helpen voor een goede nachtrust. Bij een tekort aan serotonine kunnen er problemen optreden zoals depressie, slapeloosheid, vreetbuien of angst. U kunt de 5-HTP gebruiken bij de volgende problemen:

 • Slaapproblemen
 • Depressie
 • Angststoornis
 • Fibromyalgie
 • Eetstoornis
 • ADHD
 • Ataxie
 • Ziekte van parkinson
 • Down syndrome
 • Ramsey-Hunt
 • Agressie
 • Nervositeit
 • Stemmingswisselingen
 • Haaruitval
 • Huidafwijking
 • Diarree

Er zijn veel problemen waar 5-HTP bij kan helpen of kan ondersteunen. Bij de bovenstaande problemen wordt 5-HTP het meest gebruikt.

stress 5-htp

5-HTP en slaapproblemen

Melatonine is het hormoon wat bekend staat als slaaphormoon. Het wordt uit serotonine gemaakt en wordt door het lichaam aangemaakt als het donker is. 5-HTP kan vooral helpen om de hoeveelheid REM-slaap te verhogen. De REM-slaap is het belangrijkste van je slaap. Veel mensen slapen te licht of te slecht om in hu REM-slaap te komen. Gemiddeld verkeren mensen 15% van de nacht in hun REM-slaap. Per nacht komen de meeste 4 tot 5 x in hun REM-slaap en meestal duurt dit 30 minuten, met een tussenpauze van 90 minuten. Meestal zijn deze in het begin van de nacht kort en worden deze langer in verloop van de nacht. Het lichaam ontspant volledig en het lijkt alsof het ‘verlamt’ is. De REM-slaap zorgt voor lichamelijk herstel en als u een goede REM-slaap heeft dit een positieve invloed op uw lichaam. U wordt met meer energie wakker.

In de REM-slaap beweegt uw lichaam niet, behalve uw genitaliën en uw ogen. REM staat voor Rapid Eye Movements. Uw ogen bewegen heel snel heen en weer, alsof u veel dingen tegelijk opneemt. Dit kan goed kloppen, want in uw REM-slaap droomt u.

Hoeveel 5-HTP tabletten moet u nemen?

Wij adviseren om bij gebruik van 5-HTP tabletten altijd eerst contact te hebben met uw huisarts of dokter. Het combineren met bepaalde medicijnen kan versterkend werken. Gebruikt u geen medicijnen, dan kunnen volwassenen de tabletten vrij nemen. Wij adviseren om, als u 5-HTP tabletten van ProHemp gebruikt, om er maximaal twee per dag te nemen. Dit kunt u innemen met een glas water vlak voor of na een maaltijd.

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan raden wij het gebruik van 5-HTP tabletten af.

Vaak worden 5-HTP supplementen gecombineerd met vitamine B6, als dit het geval is, is de maximale veiligheidsgrens die wordt vastgesteld door de Europese Voedselveiligheidsautorities (EFSA) 25 milligram per dag.

Waar kunt u 5-HTP tabletten bestellen?

Bent u opzoek naar 5-HTP tabletten of wilt u deze supplementen kopen? Dan kan dit gemakkelijk en snel online bij ProHemp. U kunt online een order plaatsen, dit doet u binnen twee minuten. Besteld u vandaag voor 17.00 uur? Dan worden uw supplementen dezelfde dag verzonden.

Wat zijn de mogelijke risico’s of bijwerkingen van 5-HTP

5-HTP kan erg positief zijn bij veel klachten. We hebben al eerder in dit artikel gewaarschuwd voor de combinatie van 5-HTP supplementen en medicijnen. Als u medicijnen gebruikt, neem dan eerst contact op met uw (huis)arts voordat u 5-HTP tabletten gaat gebruiken.

Bij het gebruik van 5-HTP supplementen kan de serotonine in uw hersenen verhoogd worden. Een gevolg hiervan is, dat sommige hier agressiever van kunnen worden. Bij sommige mensen veroorzaakt het buikkramp of diarree. Er zijn gevallen die zich melden met hoofdpijn, lichte misselijkheid of brandend maagzuur. De klachten zijn vaak licht en verdraagbaar. Ook gaan de klachten vaak na een dag weg.

5-HTP en XTC/MDMA

De designerdrugs zoals MDMA of XTC zijn in de jaren 80 erg populair geworden in het nachtleven of op festivals. Veel jongen gebruiken deze drug en ervaren een plotselinge toename van geluk als ze dit nemen. Wat de meeste niet beseffen of niet willen weten, is dat het een flinke klap op je lichaam en je hersenen geeft. Vooral de dagen daarna. Het gebruik van XTC zorgt voor een kort geluksmoment en uw lichaam gebruikt de dopamine, noradrenaline en natuurlijk serotonine in uw lichaam. Het gevolg is dat de reserves uitgeput raken en uw lichaam ondervindt een oxidatieve stress. MDMA-gebruikers kunnen last krijgen van fysieke, mentale en emotionele uitputting.

De 5-HTP tabletten kunnen helpen bij het herstel van uw lichaam in dit geval door serotonine aan te maken.  Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen en adviseren wij om geen enkele harddrug te gebruiken.

Mensen die veel MDMA gebruiken, hebben last van de ‘bekende’ dinsdagdip. MDMA-gebruikers gebruiken de drug vaak in het weekend. De echte impact voelen ze pas op dinsdag. Het lichaam is uitgeput, de reserves zijn op en ze slapen slecht. Dit kan leiden tot een depressie, waardoor de drug weer sneller genomen wordt. MDMA-gebruikers komen hierdoor in een vicieuze cirkel. Het toedienen van 5-HTP kan zorgen voor een extra boost, zodat het lichaam sneller hersteld.