Helpt vitamine D tegen corona?

Begin 2020 sloeg corona in als een bom. Binnen ‘no time’ had het ons te pakken en werd het een pandemie. De zorgen om het coronavirus grepen net zo snel om zich heen als het virus zelf. Landen gingen in lockdown en de economie kreeg een enorme klap. Veel bedrijven moesten afschalen en tijdelijke krachten kwamen thuis te zitten. We hadden het gevoel begin 2020 dat het coronavirus niet zo ernstig was en we gingen ons focussen op het normale leven. Restaurants gingen weer open, sportscholen gingen open en er werden feestjes gehouden. Ondanks de maatregelen kwam de tweede golf. September 2020 werd ervoor gewaarschuwd en nu, eind oktober zitten we weer op een dagelijks record met de besmettingen. We zijn meer vatbaar voor griepvirussen waaronder het coronavirus. Wat kunnen we hiertegen doen? Helpt vitamine D tegen corona? En hoe kunnen vitamine je beschermen tegen het griepvirus of andere virussen. In het volgende blogartikel gaan we hier dieper op in.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Veel vitamines komen van het eten en worden niet door het lichaam aangemaakt. Bij vitamine D is dit anders. Vitamine D wordt wel door het lichaam aangemaakt en heeft hier zonlicht voor nodig. Naast zonlicht kunt u vitamine D binnenkrijgen door voeding.

Er zitten 2 vormen van vitamine D in de voeding. Vitamine D2, ook wel bekend als ergocalciferol, en vitamine D3, ook wel bekend als cholecalciferol. Beide vitamine worden gevormd door Ultraviolette straling (UV-straling) dat komt van de zon. Zonlicht zorgt ervoor dat paddenstoelen vitamine D2 binnenkrijgen en dieren vitamine D3. Zo kunnen wij uit eten vitamine D binnenkrijgen. Gebruikt u supplementen, dan krijgt u vaak beide vormen binnen.

Hoe kan ik vitamine D binnenkrijgen?

Vitamine D is een belangrijke vitamine die we allemaal nodig hebben. Vitamine D is nodig om calcium in het lichaam op te nemen. Calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Vitamine D speelt hier een belangrijke rol in. Daarnaast is vitamine D erg belangrijk voor het immuunsysteem en de werking van je spieren. Als je een sterk immuunsysteem en goede afweer hebt, dan ben je beter beschermt tegen virussen zoals het coronavirus. Vitamine D kan gehaald worden uit supplementen of uit voeding zoals vette vis en met wat lagere gehaltes uit vlees en eieren. Vitamine D wordt ook vaak toegevoegd in halvarine, margarine en bakboter of braadproducten.

Zonlicht is een belangrijke bron voor vitamine D

vitamine D en zonlicht

Zonlicht is belangrijk om vitamine D binnen te krijgen. Zonlicht zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D opneemt. De zon is het sterkst tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, moet u tussen deze tijd minimaal 15 tot 30 minuten buiten zijn met ontblote armen/handen en of een ontbloot hoofd. In de zomermaanden komen we vaak genoeg buiten om voldoende vitamine D te krijgen van de zon. In de wintermaanden zitten we doorgaans minder buiten, schijnt de zon minder en bedekken we ons lichaam als we naar buiten gaan.

Voor jonge kinderen, oudere mensen, mensen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die weinig buiten komen, is het advies om extra vitamine D tabletten in te nemen.

Helpt vitamine D tegen het coronavirus?

We hebben al gelezen dat vitamine D kan zorgen voor een sterk afweersysteem oftewel immuunsysteem. Vaak hebben we in de winter een tekort aan vitamine D, waardoor we sneller ziek kunnen worden. In deze coronatijd is het belangrijk om extra vitamine D binnen te krijgen. De vitamine D kan helpen bij het versterken van uw spieren en botten en ervoor zorgen dat uw immuunsysteem een boost krijgt. U bent daarom extra beschermt tegen het virus. Komt het virus toch uw lichaam binnen, dan pakt uw lichaam COVID19 snel aan. Dit kan een reden zijn waarom sommige mensen niet eens zullen merken dat ze het coronavirus hebben opgelopen.

Ja! Slik extra vitamine D om het coronavirus te verslaan en voorbereid te zijn op een griep.

Wat zeggen experts over vitamine D en het coronavirus?

Er zijn enorme onderzoeken gedaan op het gebied van corona en het tegen gaan van het coronavirus. Zo hebben onlangs een aantal experts onderzoek gedaan naar het coronavirus en hoe we dit kunnen tegengaan met vitamine D. In verschillende kranten, waaronder het AD, wordt het volgende geschreven:

Meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren pleiten voor het slikken van vitamine D tegen corona. Volgens experts is de kans dat je een corona-infectie oploopt kleiner en als je tóch ziek wordt kan de ziekte minder ernstig verlopen. 

Professoren, experts en doktoren betogen vandaag op deze nieuwssite dat mensen preventief vitamine D zouden moeten slikken tegen het coronavirus. ,,Waarom zou je in vredesnaam géén vitamine D slikken?’’, verklaart hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul stellig. ,,Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona.’’ Het is bewezen dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. En er is nu ook ‘een studie in een Spaans ziekenhuis die wetenschappelijk bewijst dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van corona’. ,,Dus ik raad iedereen aan om vitamine D te slikken.’’

Savelkoul krijgt bijval van collega-hoogleraar Harry Wichers: ,,Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het dan in godsnaam niet slikken?’’ zegt de Wageningse expert, gespecialiseerd in hoe je met voeding het immuunsysteem kunt beïnvloeden.

In Nederland heeft ongeveer eenderde tot de helft van de mensen in de winter een vitamine-D tekort. Onder ouderen en allochtonen heeft zelfs de meerderheid een (ernstig) tekort. Met een donkere huid is meer vitamine D nodig en ouderen komen minder buiten, waardoor zij minder vitamine D aanmaken. Mensen met overgewicht hebben ook vaak een tekort, omdat dit vitamine D verloren gaat in het vetweefsel. In dit deel van de wereld is er in de winter sowieso niet de juiste uv-straling om vitamine D aan te maken. 

Uit Spaans wetenschappelijk onderzoek waarbij één groep vitamine D kreeg en de andere niet, blijken forse verschillen. Van de groep van vijftig personen die een hoge dosis vitamine D kreeg, belandde er één op de IC en overleed niemand. Van de groep van 26 personen die géén vitamine D kreeg, overleden twee personen en kwamen er dertien op de intensive care. ,,Dit is het eerste formele bewijs dat vitamine D Covid minder ernstig maakt’’, aldus Savelkoul, die wel benadrukt dat het om een kleine studie gaat. 

De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft een expertmeeting gehouden over onder meer vitamine D en stelt vervolgonderzoek in vanwege de gunstige resultaten. ,,Er zijn aanwijzingen dat ziektes bij mensen met ernstig vitamine D tekort ernstiger verlopen’’, verklaart longarts en NVALT-voorzitter Leon van den Toon. ,,Dus de hoop is dat aanvulling tot een minder ernstig beloop van Covid lijdt. Het is nog te vroeg om vitamine D toe te dienen in de behandeling, maar preventief een kleine hoeveelheid vitamine D slikken dat zou wel eens nuttig kunnen zijn.’’

Volgens Savelkoul en collega-wetenschappers zijn er nu zoveel aanwijzingen dat vitamine D een gunstige rol kan spelen, dat het zonde is om eerst nog meer wetenschappelijk studies af te wachten. ,,Normaal werkt het in de geneeskunde zo dat je een stuk of twintig studies hebt, daar een meta-analyse van maakt en als het dan nog stand houdt, dan gelooft men het.’’ Dat is volgens de hoogleraar ‘dé manier om de hoogste bewijskrijgt te geven, maar kost dat ook verrekte veel tijd’. ,,Dat onderzoek duurt misschien nog wel twee jaar de tijd en in de tussentijd gaan er wereldwijd ontzettend veel mensen dood.’’

Hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck noemt het feit dat vitamine D zou kunnen helpen tegen covid ‘fascinerend’. ,,Het slikken van vitamine D zou een hele simpele oplossing kunnen zijn om de kans op een mogelijke infectie te verlagen.’’ Van Schayck eet zelf veel vette vis, zoals zalm en makreel, om onder andere aan voldoende vitamine D te komen. ,,Maar ik denk zeker dat een lagere dosering vitamine D geen kwaad kan. 30 microgram lijkt mij heel goed.’’ Alle andere bevraagde immunologen slikken zelf dagelijks 20 of 30 microgram vitamine D.

Zo slikt ook internist-endocrinoloog (expert in hormonen) Renate de Jongh van het Amsterdam UMC dagelijks een dosis. Het is volgens haar ‘goed te verantwoorden om uit voorzorg een kleine hoeveelheid vitamine D te nemen. ,,In de wintermaanden zakt ons vitamine D gehalte sowieso al en nu zitten we door de gedeeltelijke lockdown nog meer binnen, dus is het tekort nog wat erger.’’ De Jongh, die vitamine D onderzoek doet, zegt dat het voor het innemen van een lage dosis vitamine D niet noodzakelijk is om naar de huisarts te gaan of bloedonderzoek te doen. ,,In deze tijd waarin je zoveel mogelijk contact wilt vermijden, willen we niet dat de hele Nederlandse bevolking naar het lab gaat om een vitamine D tekort vast te stellen. Een kleine hoeveelheid kan geen kwaad en is goedkoop, dus waarom niet.’

Bron: AD, Experts roepen iedereen op: Slik vitamine D tegen corona.

Zorg voor extra vitamine D in de winter

vitamine D in de winter

In de winter is het extra lastig om vitamine D binnen te krijgen. Om goed voorbereid het griepseizoen in te gaan is het daarom belangrijk om uw vitamine D op peil te houden. U kunt dit doen door vitamine D tabletten te slikken. Omdat uw huid het zonlicht op moet vangen om voldoende vitamine D binnen te krijgen, is dit in de winter lastig. Door de kou, bedekt u uw hoofd en armen vaak en is er minder zon. Als er zon is, vangt ons lichaam niet voldoende UV-straling op om vitamine D tot ons te nemen.

Waar kunt u het beste vitamine D tabletten kopen?

Er zijn veel ‘online’ aanbieders die vitamine D tabletten verkopen. Bij ProHemp heeft u een ruime keuze aan vitamine-tabletten. Alle supplementen hebben wij op voorraad en bestelt u vandaag voor 17.00 uur, dan heeft u uw supplementen morgen al in huis. U kunt de supplementen gemakkelijk en snel online bestellen. Naast supplementen heeft ProHemp ruime keuze uit andere producten. Denk hierbij aan CBD olie of CBD supplementen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, of vragen over de producten? Dan staat ons team specialisten voor u klaar.